Monday, 14 September 2009

SELAMAT MENYAMBUT KEDATANGAN SYAWAL

Assalamualaikum,
Salam Sejahtera.
Terlebih dahulu, mohon maaf kerana sudah agak lama blog ini tidak dikemas kini. kesibukan tugasan di pejabat yang tidak pernah selesai menyebabkan saya gagal menepati jadual kemas kini log ini. Kepada anak-anak didik yang akan menduduki PMR selepas Syawal nanti, selamat menduduki PMR. Saya mendoakan kalian memperoleh keputusan yang cemerlang nanti bagi memenuhi impian kalian mencapai kecemerlangan akademik. Gunakanlah kesempatan yang kian singkat ini untuk mengulang kaji. Pada Aidilfitri ini, sambutlah kejayaan menempuhi Ramadan seadanya. Selepas PMR masih ada waktu untuk merayakan Aidilfitri. Semoga doa sempena Ramadan ini dimakbulkan Allah SWT. Amin.

Tidak sampai seminggu lagi kita akan melepasi ujian Allah dalam bulan Ramadan. Syawal mulai tersenyum menyambut mereka yang bakal melepasi ujian Allah nanti. Mudah-mudahan kita diberikan kekuatan untuk menempuhi Ramadan yang bakal meninggalkan kita.

Pada kesempatan ini, saya mengambil kesempatan untuk mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI terutamanya kepada para follower yang masih setia mengikuti blog ini. Sempena Aidilfitri ini, gunakanlah kesempatan yang datang setahun sekali ini dengan sebaik-baiknya. Ziarahilah saudara mara, sahabat handai, teman-teman ataupun sesiapa juga yang mengenali kita. Bermaaf-maafanlah sesama kita. Lupakanlah segala kesilapan dan kekhilafan sama ada yang kita lakukan ataupun yang dilakukan orang lain kepada kita. Jadikanlah hari lebaran ini hari yang mengubah kita menjadi insan baru selepas membersihkan diri semasa Ramadan. Teruskanlah semangat Ramadan semasa menyambut Aidilfitri. Jika semasa Ramadan kita mampu menahan nafsu sama ada nafsu makan ataupun apa-apa juga nafsu, tiada sebab kita tidak mampu melakukan hal yang sama selepas Ramadan. Janganlah kemualiaan akal budi kita semasa Ramadan dirosakkan oleh nafsu yang tidak terkawal semasa merayakan kemenangan melawan nafsu. Kepada anak-anak yang teringin bermain mercun, kekanglah nafsu anak-anak. Ingatlah! Ada rakan-rakan anak-anak yang menderita putus jari, cedera penglihatan dan sebagainya angkara mercun. Cukuplah sekadar merayakan dengan bergembira sewaktu menziarahi rakan-rakan dan saudara mara.

Akhir kata, sambutlah salam Aidilfitri daripada saya. Keampunan dan kemaafan juga yang saya mohon atas kekhilafan yang ada dalam blog ini. Mudah-mudahan kita akan bertemu lagi pada kesempatan lain. Sekian, wassalam.